Търсене
Close this search box.

Нашите специалисти

daniela tahirova profil

Даниела Тахирова - психотерапевт

Здравейте! Името ми е Даниела Тахирова и съм сертифициран психодрама терапевт. Работата с хора винаги ме е вълнувала, а възможността да предлагам ефективна и приложима в ежедневието психотерапия за нуждаещите се от такава, е основната ми мотивация и движеща сила. Защо това е важно за мен? Вместо да се фокусирам върху травмите от миналото и това колко е трудно да се борим с тях, аз търся начини и ресурси, и винаги действам в посока подобряване качеството на живот на всеки, имал смелостта да разкрие вътрешния си свят. 

Отношението ми е винаги топло, човешко и подкрепящо, независимо от спецификите на конкретния случай, тъй като вярвам, че всеки един човек заслужава разбиране и шанс да промени живота си към по-добро.

Психодрамата, като форма на психотерапия за деца и възрастни

Психодрамата е моята страст и още преди началото на пандемията започнах обучение към Международния институт по психодрама онлайн под ръководството на д-р Даниела Симонс – изключителен специалист и създател на Теле’Драмата.

Но какво означава Теле’Драма? Това е начинът, по който се провежда психодрама терапия онлайн. Ако трябва да Ви дам по-подробно обяснение, “Теле” е термин на създателя на психодрамата – Джейкъб Морено – и означава особената психична енергия, появяваща се при взаимодействието между хората. “Драма”, от своя страна, показва основните инструменти на психодрамата – сцената, действието, подкрепата от групата и водещия и пресъздаването на психичната история на индивидите на нея. Драмата също така ни показва възможностите за анализ, експериментиране и в крайна сметка помага за изработване на нови поведения в една защитена, топла и подкрепяща среда.

В работата си като психодрама терапевт на всекидневно равнище боравя с различни инструменти, техники и похвати, за да мога да осигуря на всеки пациент, независимо от неговата възраст, подкрепата, от която се нуждае, и да му вдъхна нови сили, енергия и работещи стратегии за справяне. Опитът ми в работата с индивиди е 15-годишен, като включва воденето на 4 терапевтични групи и още 11 съботно-неделни групи на живо.

Опитът ми с Теле’Драмата започва със създаването на две групи за емоционална подкрепа и обмен. Паралелно с това се утвърдих като основен водещ на онлайн групите за подкрепа и обмен по време на пандемията от COVID-19, по инициатива на Балканската асоциация по психодрама, социометрия и групова терапия. Последните имаха свои издания в продължение на две години. Всички групи за емоционална подкрепа и обмен по време на локдауните бяха напълно безплатни.

Единственият по рода си опит, който имах, и обученията, които бях преминала, ме мотивираха да предам знанията си и на други колеги психолози, които желаят да се открехнат към света на психодраматичната онлайн практика. За целта, заедно с Българското дружество по психодрама и действени методи организирахме безплатна интервизия за колеги психодрама терапевти. 

Освен това, в последната една година водя група за тълкуване на сънищата онлайн. Групата е адекватен и същевременно приятен начин за правене на терапия в тези трудни времена, затова и се радва на голям успех.

Последното нещо в областта на груповата терапия онлайн, с което се захванах, е работилничките за родители, които създадохме заедно с Академия за родители. Този ни общ проект ще има своето продължение и през настъпващата година.

Как започна всичко?

Към настоящия момент имам над 15-годишен практически опит като психолог и психодрама терапевт. Началото на кариерния си път поставих с три магистърски степени в най-старото висше учебно заведение у нас – Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Там, през няколко години, се обучавах и завърших следните специалности: 

2000 г. – магистър по Педагогика на девиантното поведение

2002 г. – магистър по Логопедия

2005 г. – магистър по Психология

Дори до този момент обаче, обученията, лекциите и семинарите са неизменна част от моето професионално развитие. В полето на психотерапията съм придобила следните международно признати сертификати: психодрама терапевт, директор на психодрама с деца, фамилен консултант.

Към този момент имам основани и ръководени от мен терапевтични групи за деца, базирани на метода на Аахингер и Хол. Основател съм и съм част от управителния борд на Балканската асоциация по психодрама, социодрама и действени методи, заедно с която осъществявам редица международни инициативи, както и на Балканската конференция по психодрама и действени методи.

Освен това си партнирам и с Адлерианския институт – България, като там съм обучител, лектор, ексклузивен психодрама терапевт и директор на програмата “Психодрама и екшън методи в образованието”, която е сертифицирана от МОН и присъжда кредити.

През 2018 г. мотивацията ми да предлагам качествена и ефективна терапия, с която да помагам на хората да разрешат вътрешните си конфликти ме доведе до решението да основа терапевтичен център Витае.

Допълнителни квалификации

Член съм на управителния съвет на Балканската асоциация по Психодрама, социометрия и действени методи;

Имам участие във втората, четвъртата и петата конференция по психодрама на българското дружество по психодрама и групова терапия, като презентатор в различни теми, свързани с психодрама с деца;

2012 г. –  участие с презентация на тема и в екип на Годишната конференция на обучителните организации към ЕФТА, с тема „Групите за личен опит, като лична терапия за фамилни терапевти“;

2013 г. – участие в международната конференция на ЕФТА с презентация “Фамилна терапия с родители на деца от аутистичния спектър – в екип”;

2019 г. – участие в Първата балканска конференция по психодрама, действени методи и социометрия в образованието – с уъркшопа „Взаимодействието – Родители – Учители – Деца – права линия, кръг, триъгълник”;

2020 г. – участие в Първата интернационална конференция по теледрама, като презентатор в детския панел и водещ на уъркшоп;

2020 г. –  презентатор от екипа на Балканската асоциация по психодрама, социометрия и действени методи на онлайн конференцията на IAGP, посветена на COVID-19 и терапевтичната помощ;

2021 г. – технически асистент и координатор на онлайн конференцията на ASGPP

2021 г. – член на екипа, организирал и осъществил най-многолюдната конференция за тази година. Също така съм супервайзор, организатор на екипа от български терапевти-презентатори,  както и презентатор на Втората международна Теле’Драма конференция „ДА ИЗЖИВЕЕМ МЕЧТАТА – социометрия и психодрама във виртуалното пространство“ с темата “Споделяне и изследване на сънища онлайн“.

Център Витае - сигурната среда, от която се нуждаете, за да се погрижите за психичното си здраве

Когато създадох терапевтичен център Витае, бях фокусирана не само към осигуряването на подкрепа за хора, нуждаещи се от такава, но и даването на практични съвети, идеи и адаптивни стратегии за справяне. Всичко това постигам чрез топло отношение и разбиране в една сигурна и защитена среда. А резултатите от своя страна винаги са били ефективни и трайни промени в начина и качеството на живот. Днес, няколко години по-късно, това все още е движещата ми сила и основната ми мотивация. Ако Вие, или някого, когато познавате, усещате нужда да поговорите с човек, който без да  съди, ще помогне да стигнете до работещо решение, не се колебайте да се свържете с нас!