Търсене
Close this search box.

Класическите принципи на Морено онлайн

След като нашето правителство наложи извънредно положение аз като всички останали хора останах затворена в къщи. Освен чисто личните страни, Ковид ситуацията имаше и професионални измерения. Като че ли наложената изолация подложи на проверка моите вярвания като терапевт, самите принципи, на които се основава терапевтична помощ, които предлагам на клиентите си. Предизвика всичките ми професионални умения и възможности да поема отговорността си като професионалист. Аз като психодрама терапевт работя с помощта на действието, ролята, смяната на позицията на тялото в пространството, живият контакт. Все едно основните ми професионални инструменти също бяха в изолация, затворени.

Генералният начин на мислене на Морено, неговата философия – спонтанността, креативността, играта на въображението, интерпретацията на символите, както и обмена между хората, подкрепата и заедността бяха възможни. Просто трябваше да се адаптират приспособят към виртуалното пространство.

Тук е мястото да благодаря на Даниела Симонс, която още преди кризата ми показа възможностите на Теледрамата и ме накара да се замисля и бъда креативна по посока на онлайн терапията.

Групите за емоционална поддържа и подкрепа бяха въплащението на този начин на мислене, защото предложиха на хората да бъдат заедно и да споделят мисли, чувства, мечти, въпреки че са изолирани поотделно и са сепарирани от общността. Всъщност с тях създадохме общност и ритъм. А това дава сигурност, доверие и обмен – всичко онова, което липсва в реалността.

Групите нямаха за цел дълбинна терапия, а предложиха възможност за емоционална подкрепа, обмен, релаксация и спокойствие.

Мисля че за много от колегите които участваха показаха и пътят,  посоката на мислене и търсене, по който може да се работи онлайн, въпреки липсата на тялото, физическото присъствие.

В известен смисъл тези групи бяха и начин за професионален международен обмен и солидарност, защото благодарение на тях лично аз като професионалист можах да видя как работят и се адаптират Класическите принципи на Морено Онлайн към новите условия и начини на правене на терапия колегите от Турция, Македония, Украйна, Русия, Албания.

Лично за мен беше невероятно преживяване и опит да видя как е възможно придържането към класическите принципи на груповата терапия и философията на Морено, дава плодове и отваря възможности, вместо да блокира и ограничава. Как през обмена на професионални  и лични идеи, чувства и възможности се обогатява теоретичната основа  и практиката на  Психодрамата,  и тя става пъстра и многопосочна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *